13 GODE RÅD

TIL VANDREFERIEN

SE MERE HERUNDER

13 gode råd til vandreferien

Vandreferie er en dejlig ferieform, hvor man virkelig kommer ind under huden på den destination, man besøger. Alt forgår i ens eget tempo og man har masser af tid til at lægge mærke til de små ting, som man måske normalt ikke ænser. Det kan være en blomst, en udsigt eller et måltid mad, som til hverdag bare var gledet forbi i underbevidstheden, men når man står ude på vandreruten og ikke skal andet end, at gå og nyde livet, så opleves det bare mere intenst end normalt.Derudover er det også sundt og godt for kroppen at være aktiv på ferien, så alt i alt er vandreferie en skøn måde at opleve verden på.

Det kan være svært, at overskue, hvad der skal til for at gennemføre en vandreferie og derfor har vi i det følgende forsøgt, at grundigt beskrive de overvejelser, man bør gøre sig i forbindelse med en vandreferie.

Se alle vores vandreferier - klik her

#1 PLANLÆGNING AF VANDREFERIEN

Du bør overveje følgende ting, når du planlægger din vandreferie

  1. Sørg for at undersøge detaljerne om vandreruterne på turen. På de fleste af vores rejser, kan du se højdeprofiler og længder på ruterne. På den måde er du forberedt på, hvad der venter dig på turen. Højdeprofilen kan både ses på de enkelte dage i dagsprogrammet og i den samlede højdeprofil under dagsprogrammet. Vandreferier findes i alle sværhedsgrader, så husk at tjekke dette, inden du bestiller. Nogle etaper kan forekomme meget korte, men husk at 8km i meget kuperede områder sagtens kan være lige så hårde som 20km i fladt terræn.
     
  2. Husk at en vandreferie er andet end at vandre. Overvej hvilke andre ting du vil opleve i løbet af turen. Dels modtager du tips om dette fra os, men det er også en god idé, at selv undersøge byerne på ruten, så du har et overblik over de mange muligheder.   
     
  3. Overvej klimaet på din ønskede destination. De fleste vandrere foretrækker, at gå hvor der hverken er for varmt eller for koldt og I Sydeuropa vil dette typisk være i foråret eller i sensommeren og i efteråret. Hvis du er vild med varmen, så er det naturligvis også muligt at vandre i Sydeuropa om sommeren, men sørg for at forbered dig, så du er beskyttet mest mulig mod solen og har mulighed for at have rigeligt med vand med (vand er vigtigt uanset, hvornår du vandrer).

 

#2 OPTIMAL BEKLÆDNING

Når du er på vandreferie, bør du overveje din beklædning, så den passer til forholdene. Dit tøj skal beskytte dig fra vejret, holde din krop varm, transportere fugt væk fra kroppen og samtidig være let og fylde så lidt som muligt. Det er derfor nyttigt at nøje overveje din beklædning efter ”løg-princippet”, hvor de forskellige tøjlag kombineres, så det hele passer.

Overordnet er der tre lag:

Lag 1 – er i kontakt med din hud. Dette lag holder dig tør ved at transportere sved ud og væk fra kroppen. Brug undertøj lavet af uld, syntetiske materialer eller en blanding af de to.

Lag 2 – skal isolere imens det transporterer fugt væk fra kroppen. Egnede materialer er fx Fleece, Polartec, Primaloft eller dun. Du kan også bruge windbreakers og softshells, da de ikke er helt vandtætte.

Lag 3 – beskytter dig mod vind og regn. Egnet tøj er derfor enten imprægneret eller er lavet af vind/regn-afvisende materialer. Dette lag er typisk det dyreste – særligt hvis du vil have beklædning af høj kvalitet. Alt tøj i dette lag bør have membraner eller lynlåse som muliggør at fugt kan slippe ud.

Det vigtige er, at hvert lag møder de ovennævnte kriterier og det er en god idé at ikke gå på kompromis med dele af tøjet. Verdens bedste regnjakke er ligegyldig, hvis sved ikke kan komme videre fra de indre lag.

Forsøg altid af finde en god balance i dit tøjvalg.

 

Vandrestøvler

#3 VALG AF SKO/STØVLER

Dine vandresko/støvler skal møde dit individuelle behov. Vi anbefaler altid, at du køber trekkingsko eller vandrestøvler. Trekkingsko er mere behagelige, men de egner sig ofte ikke til vandreturene, hvis der fx er flere lange etaper. Rigtige vandrestøvler er ofte at foretrække også selvom der er tale om korte etaper. Uanset etapens længde kan der alligevel være stenede passager. Det bedste valg vil derfor stort set altid være vandrestøvler, som støtter om anklen.

Vandrestøvler støtter foden, anklen og har en fast sål. Det giver god komfort selvom man går i ujævnt og stenet terræn. Valget mellem Goretex eller læder er et spørgsmål om smag. Goretex har bedre udluftning, hvorimod læderstøvler oftest er mere behagelige at have på i længere tid.

Husk altid at nye vandresko og vandrestøvler har godt af at blive gået til inden vandreferien. På den måde er der større chance for at du undgår vabler.

Alle sko har godt af at blive vedligeholdt.

 

#4 VEDLIGEHOLDELSE AF DINE SKO/STØVLER

  1. Tag sålen ud og tør dine sko ved at komme en avis ind i dem. Særligt lædersko/støvler bør ikke tørres med en ekstern varmekilde, som fx en radiator eller ovn, da læderet bliver stift og lettere går i stykker
  2. Rens dine sko med et vådt viskestykke eller en børste. Hvis dine sko er meget beskidte, kan det anbefales at fjerne snørebåndene inden skoen renses
  3. Vandbeskyttelse hvis du har lædersko/støvler
    Lædersko kan gøres vandafvisende med voks- eller silikonebaserede produkter. Bemærk at lædersko kan blive mørkere i farven, hvis der bruges voks. Alternativt kan støvlerne imprægneres (spørg efter dette, der hvor du køber sko/støvler). Imprægnering er ikke lige så effektivt til at gøre sko/støvler vandafvisende, som fx voks er det.
    Brug ikke fedtbaserede produkter til lædersko, da dette får læderet til at udvide sig og gør at skoen ikke kan ”ånde” længere.
  4. Vandbeskyttelse hvis du har Goretex-sko/støvler
    Imprægnering af en Goretex-sko gøres primært for at beskytte den mod vand og snavs. Brug vandbaseret spray til rengøring.

Du bør tale med din skoforhandler omkring de forskellige sko og materialer. Hvis du ikke vedligeholder dine sko/støvler ordentligt, kan det forkorte skoens levetid betragteligt. Når du køber en rejse hos os, får du 10% rabat hos Friluftslageret.

 

#4 JUSTERING AF VANDRESTAVE

Vandrestave er et spørgsmål om præference. Nogle synes det er rart og andre ser ingen brug for dem. Vi synes vandrestave er rare at gå med – særligt i meget ujævnt terræn. Teleskopstave kan derfor være en vigtig del af dit vandreudstyr, da de kan skåne dine led og give stabilitet.

Den optimale højde på vandrestave er forskellig fra person til person. Tommelfingerreglen er, at overarmen og underarmen skal lave en vinkel på 90 grader, hvor overarmen peger lige nedad.

Lav stavene kortere, hvis du skal gå en lang stigning. På den måde optimerer du distributionen af kraft. Er der tale om en lang nedstigning, så gør stavene længere, så du kan gå med rank ryg hele vejen ned.

Vandrestave bør være teleskopstave, da det er vigtigt at kunne justere længden på stavene til at passe til terrænet. Husk at sikre dig at stavene er stabilt fæstnede, når du vandrer, da en kollapsende stav kan være farligt og betyde, at du kommer til skade.

 

#5 VABLER

Forebyggelse

  • Når du køber sko så sørg for, at dine sko har cirka én centimeter fri plads fra dine tæer til spidsen af skoen/støvlen. Dine fødder strækker sig under en lang vandretur. Skoen/støvlen skal sidde stramt om hælen
  • Det er vigtigt at dine strømper passer godt. Moderne vandresokker er en blanding af uld og syntetiske materialer
  • Når du har købt nye sko/støvler, er det en god idé at starte med at gå nogle kortere ture i dem. Nogle områder af skoen tager længere tid at ”gå til” end andre, men bruger du skoen ofte, skal skoene nok give sig. Hvis du ”damper” skoene/støvlerne lidt, inden du tager dem på, kan du forkorte processen. Prøv at læg mærke til om der er steder, hvor din sko presser på foden og tag evt. vabelplaster på de steder allerede inden dagens vandring

Behandling
Hvis uheldet er ude og du får en vabel på din vandreferie, bør du agere hurtigt og følge disse trin.

  • Brug vabelplaster så snart du bare mistænker, at du er ved at få en vabel. Jo hurtigere du reagerer jo bedre
  • Når du bruger vabelplaster, sørg for at det sidder godt fast. Et vabelplaster, som ikke sidder ordentligt, kan faktisk forværre situationen
  • God hygiejne er vigtigt, når det angår vabler. Sørg for altid at bruge rene vabelplastre
  • Hvis du vil prikke hul på en vabel, så brug en desinficeret nål og prik et lille hul, hvorefter du forsigtigt presser væsken ud
  • Undgå at flå huden af din vabel, da det åbne sår let kan blive inficeret og heler meget langsomt

 

#6 JUSTERING AF DIN VANDRERYGSÆK

For at justere din rygsæk korrekt anbefaler vi følgende metode (din rygsæk bør være fuldt pakket, når du justerer):

Start med at løsne alle strammerne                               

Tag rygsækken på dine skulde og fastgør
hoftebæltet. Den midterste del af hoftebæltet
bør hvile på dine hofter og skal ikke trykke på
din mave

 korrekt brug af rygsæk

 

Træk i skulderremmene til de sidder stramt.
Størstedelen af vægten skal stadig hvile på hoftebæltet
Brystremmen hjælper til at stabilisere
skulderremmene. Denne spænder du sidst

 rygsæk til vandretur

Mange rygsække har stabiliseringsremme omkring skuldre og bryst. Brug dem til at finjustere din rygsæk, så vægten fordeles ligeligt.

Læg mærke til, hvad der føles rigtigt for dig. Alle er forskelligt bygget og din taske skal som udgangspunkt indstilles efter din kropsbygning, så den sidder rart hele turen. Det er helt almindeligt at være nødt til at indstille rygsækken flere gange undervejs.

 

#7 NÅR DU PAKKER DIN RYGSÆK

Her er nogle gode råd, når du skal pakke din rygsæk.

  • Sørg for at placere størstedelen af vægten så tæt på din krop som muligt
  • Tunge ting, som fx vandflasker bør pakkes tæt på dine skuldre
  • Pak lette ting, som fx din jakke i den nederste del af rygsækken
  • Små ting, som fx dit kamera eller lommelygte kan placeres i lommen øverst på rygsækken, hvor du let kan komme til det.
  • Plastikposer er en god måde at holde orden i tasken. Vandtætte poser er lidt dyrere, men kan varmt anbefales.

Overvej ruten inden du pakker. På jævne underlag og brede stier, kan du lade tyngdepunktet ligge højere i rygsækken. På den måde er du mere smidig og det er mere behageligt at vandre. I ujævnt og udfordrende terræn anbefaler vi, at du placerer tyngdepunktet lavt i rygsækken.
Det kan være, at du går lidt mere foroverbøjet på denne måde, men det lave tyngdepunkt giver stabilitet og du har lettere ved at holde balancen.

 

#8 DAGSRYGSÆKKEN

På stort set alle vores vandreferier bliver din bagage fragtet for dig og du skal kun vandre med en dagsrygsæk. En godt pakket rygsæk er et meget vigtigt element af en vandretur, men det vigtigste er i virkeligheden, hvilke ting, du ikke tager med i dagsrygsækken, da selv garvede vandrere kun kan bære 20-25% af deres kropsvægt på en dagstur.

Din dagstursrygsæk bør aldrig veje mere end 12kg.

De følgende ting bør være i en dagsrygsæk.

  • Regnjakke og regnbukser
  • Korte bukser
  • Fleece eller let jakke
  • Lette handsker
  • Kasket eller pandebånd
  • Regnslag til din taske
  • Solhat
  • Solbriller
  • Solcreme
  • Førstehjælpskasse
  • Lommekniv
  • ID (fx pas, sygesikring, kørekort)
  • Vouchers (hvis de skal bruges)
  • Mobiltelefon (husk at lade op om natten)
  • Vandflaske
  • Rutebeskrivelse til dagen/Kort
  • Hotellisten

 

#9 VEDLIGEHOLDELSE AF RYGSÆKKEN

Put ikke din rygsæk i vaskemaskinen, da stoffet kan få flænger. Der kan også hænge sæberester fast i materialet, når den har været i maskinen og dette kan potentielt give en allergisk reaktion, hvis du har følsom hud.

Vask din rygsæk i en balje eller badekar med pH-neutral sæbe. Snavs kan skrubbes af med en børste. Læg særligt mærke til lynlåsene, hvor der let kan sidde snavs.

Opbevar tasken ved at fastgøre alle remme og læg den et tørt sted.

 

#10 FØRSTEHJÆLPSKASSEN

Store og små uheld kan forekomme på vandreture – også for erfarne vandrere. Uanset om der er tale om småskader og selvom du måske ikke engang selv er involveret i uheldet, er en veludrustet førstehjælpskasse en rigtigt god idé. Sørg for at du har følgende med.

  • Plastre i forskellige størrelser
  • Vabelplastre
  • Sterile kompresser
  • Bandage
  • Selvklistrende bandage
  • Esmarch bandage
  • Pincet
  • Smertelindrende piller
  • Saks
  • Sikkerhedsnåle
  • Desinficerende vådservietter
  • Desinficerende gel
  • Hydrofob bandage
  • Gummihandsker
  • Nødtæppe

 

#11 SOLBESKYTTELSE

På vandreferier med Mountain Adventures sker det ofte, at du tilbringer hele dagen udenfor i solen. Hvis du vandrer i højderne eller tæt på vand, skal du huske at solen er stærkere på de kanter. Det er derfor ikke kun lyse hudtyper, som bør bruge solcreme. Det gælder også når det er overskyet og selvom vinden blæser.

Solskoldning eller hedeslag kan ødelægge en vandreferie.

Husk på følgende:

  • Dæk din hud med tøj. Lange ærmer kan være en god idé også selvom der er varmt
  • Beskyt dine øjne med UV-absorberende solbriller
  • Tag en hat på, når du vandrer i solen
  • Drik rigeligt med vand i løbet af dagen
  • ag solcreme på en halv time før I begynder dagens vandring. Læber er særligt følsomme, så vi anbefaler en UV-læbestift
  • Brug fugtighedscreme på din hud om aftenen

 

#12 HOLD ØJE MED VEJRET

I bjerge eller tæt på havet kan vejret ofte ændre sig på meget kort tid og uden varsel. Hold øje med himlen, når du vandrer i alpine områder eller tæt på kysten. Særligt hvis du ikke kender den region du vandrer i.

Storme og koldfronter
Storme og koldfronter kan være ubehagelige i bjergene. Da de er meget svære at forudse, bør du altid medbringe handsker, en kasket, regnjakke og noget varmt tøj. Også om sommeren.

Tjek vejrudsigten
Inden hver vandredag bør du tjekke dagens vejrudsigt. De fleste vejrapps plejer at ramme rigtigt. Hvis du er i tvivl om morgendagens vejr, så spørg de lokale på dit hotel. De er ofte meget velinformeret om det lokale vejr og om der er noget, du bør være opmærksom på.

 

#13 MAD OG DRIKKE

Fysisk aktivitet fører til væsketab og elektrolytter. For at holde energien oppe i løbet af dagen er det vigtigt at tilføre begge dele. Vi kan anbefale følgende:

  1. Drik rigeligt
    Husk altid at tage rigeligt med vand med på vandreturen.
    Hvis du ikke drikker nok i løbet af dagen, kan det betyde, at vandreturen bliver en hel del hårdere for dig. En halv liter vand kan gøre hele forskellen.
    Lad være med at antage, at du vil kunne fylde vandflaskerne op i løbet af vandreturen.
    Velegnede væsker til vandreture er vand, usødet urtete eller frugtte og frugtjuice.
     
  2. Energiboost
    Grøntsager skåret i små stykker er ikke bare sundt men også et super energiboost til en vandretur. Gulerødder, peberfrugter, radiser og agurker kan let medbringes og nydes på farten.
    Vær forsigtig med frugter, da de let kan blive mast i din taske. Æbler er lette at medbringe. Tørret frugt og nødder er også gode og lette at have med.
    Chokolade er godt i forhold til at få hurtig energi, men smelter hurtigt. Opbevar dette midt i rygsækken, så smelter den ikke lige så hurtigt.
     
  3. Frokost
    Lad være med at spise for fede eller for store måltider til frokost. Fuldkorn holder dig mæt i lang tid og giver fibre til kroppen.
     
  4. Aftensmad
    Efter en lang vandretur er det vigtigt at kroppen får en masse vand og kulhydrater. Derfor bør du drikke rigeligt med væske også efter vandreturen.

Vi håber, at du kan bruge disse råd på din næste vandreferie. Husk at du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål omkring vandreferie.

Se alle vores vandreferier - klik her

Friluftsland
Rejsegarantifonden
Adventure Travel Trade
 
Gouda Rejseforsikring
;

Kontakt os

Vi er til rådighed alle hverdage fra kl. 09 - 16

Tlf. +45 71 99 65 50

Eller skriv til os på:

[email protected]

Tryghed på rejsen

Berings Tryghedspakke

Følg os

 

;

×Modtag vores Nyhedsbrev

Vi sender nyheder om rejser, konkurrencer og gode tips

Kontakt os ×

Du er meget velkommen til at ringe eller skrive til os.

Telefon: 71 99 65 50
Mail: [email protected]

Se åbningtider